Naujosios Zelandijos nykstančios grėsmės • Pavelas Smirnovas • Mokslinis Dienos paveikslas "Elementai" • Ornitologija

Naujosios Zelandijos nykstančios grėsmės

Naujosios Zelandijos veislės (Acanthisittidae) – paukščių šeima daugeliu atžvilgių neįprasta. Nepaisant pavadinimo, Naujosios Zelandijos veislės nėra artimos giminaičių tikros wrens (Troglodytidae), atstovaujantis vieną iš aiškiausių paukščių pasaulio konvergencijos evoliucijos pavyzdžių.

Šių rūšių grupių ekologinių preferencijų panašumas sukėlė morfologijos panašumą: nedideli dydžiai (iki 10 cm šiuolaikinėse rūšyse), trumpi ir suapvalinti sparnai, ilgos stiprios kojos, plonos smailios snapelės, skirtos mažiems bestuburiams gaudyti, patronuojanti plunksnų spalva (žr. Mimikiją). Tikrieji Naujosios Zelandijos paukščių uodegos išsiskiria trumpomis uodegomis, atvirkščia lytinio dimorfizmo forma (moterys yra didesnės nei vyriškos lyties), aiški tendencija prarasti gebėjimą skristi sąlygomis, kai trūksta sausumos plėšrūnų, neįprastai purus plunksnos plunksnas ir daugybė struktūrinių vidaus organų savybių. Daugelis iš šių požymių yra retai, jei ne unikalūs praeivių. Tai yra geras pavyzdys, kaip buveinės pasikeitimas daro įtaką salų rūšims, kurios milijonus metų gyveno visiškai izoliuotai nuo žemyninės faunos.

Neaiškių Naujosios Zelandijos veislės požymių priežastys paaiškėjo ištyrus jų DNR. Pasirodo, kad iš visų praeivių, kurie dabar sudaro daugiau nei pusę viso pasaulio avifamos, tai yra Naujosios Zelandijos atradimai, kurie yra evoliucinio medžio, kuris pirmiausia tapo izoliuotas, šaknis – pagal naujausius duomenis, tariamai, eozeno pradžioje. Dėl šios priežasties šiuolaikiniai taxonomistai dažnai išskiria šiuos paukščius į savo pačių pavidalą Acanthisitti. Tokia atskira taksonominė padėtis leidžia Naujojoje Zelandijoje išspręsti vertingiausią daugelio molekulinių ir morfologinių tyrimų objektą, kuris gali paaiškinti daugelį paukščių gyvenimo ir evoliucijos aspektų.

Iš septynių šeimos rūšių, kurios susitiko su pirmaisiais Naujosios Zelandijos žmonėmis apie 700 metų, iki šiol išliko tik dvi. Dauguma iš jų yra šaulys (Acanthisitta chloris), gavo tokį neįprastą pavadinimą dėl savo patronuojančių spalvų panašumo su Naujosios Zelandijos pėstininkų pėdsakais. Šaulių vyrai ir moterys puikiai skiriasi nuo jų spalvos: galvos nugaros ir viršutinės dalies galūnės yra monochromatinės vyrams, o moterys – alyvuotos žalios tamsios ir šviesios spalvos.Be to, moterys turi šiek tiek daugiau apverstą snapo galą ir šiek tiek ilgesnį nugaros piršto galą. Dabartinis šio rūšių asortimentas – tai didžiosios Naujosios Zelandijos, šiaurės ir pietų salos, taip pat keletas mažesnių salų, esančių greta jų. Kiaušinį sudaro 3-5 kiaušiniai; Abu tėvai dalyvauja kuriant lizdą ir rūpinantis palikuonimis. Daugiausia miškingose ​​vietose yra strėlės; dėl riboto oro gebėjimų jie negali įveikti didžiulių atvirų plotų, dėl kurių jie yra ypač pažeidžiami masiniam medžių kirtimui, kuris fragmentuoja rūšių įvairovę.

Šaulys (Acanthisitta chloris) Nuotrauka © Mike Soper iš nzbirdsonline.org.nz

Antroji šiuolaikinė šeimos rūšis yra uolus Naujosios Zelandijos raganas (Xenicus gilviventris; žr. nuotrauką aukščiau). Jis gyvena kalnų kalnų vakarinės salos pietuose kalnų ir subalpijos zonoje; šiaurinėje populiacijos rūšies – tikriausiai atskira porūšis – išnyko istoriniu laiku. Šio paukščio buveinių buveinė yra daugiau atvirų vietovių su atviromis akmenimis, dažnai dengta žemais krūmais. Seksualinis dimorfizmas dažant yra mažiau ryškus: vyrai iš viršaus dažomi dažniausiai žaliais tonais, moterys – rusvos spalvos.Gana didelės, uždaros lizdos su įvažiavimu į paukščių pusę yra pagamintos iš sausos žolės ir šakelių su kitų paukščių plunksnomis. Sankaboje paprastai yra trys kiaušiniai. Kaip ir šaulys, abu tėvai rūpinasi palikuonimis. Visų uolienų raupų populiacija neviršija 15 tūkstančių individų ir tendencija mažėti; ši rūšis IUCN Raudonojoje knygoje yra pažeidžiama. Pagrindinė grėsmė uolieninėms Naujosios Zelandijos atogrąžoms yra invazinių pelių, žiurkių ir ermine siekimas.

Artimiausias giminaitis uolienose buvo Naujosios Zelandijos krūmas (X. longipes), kuriam būdinga tamsesnė viršutinės spalvos spalva, dažniausiai pilka pilvas ir šiek tiek ilgesnės kojos. Šios rūšies įvairovė iki praėjusio amžiaus buvo ne mažesnė už šaulių diapazoną, kuris buvo padalytas į tris geografines rases: X. l. stokesii gyveno Šiaurės saloje, nominacinis X. l. longipes – pietuose X. l. variabilis – Stewart saloje ir gretimose mažose salose. Sekantis invazija į keletą žiurkių rūšių, taip pat pelių ir ermines į Naująją Zelandiją paskatino visų trijų porūšių išnykimą XX a. Šiaurinė porūšis paskutinį kartą buvo matytas 19aik. Lake Waikaremoana, pietinėje – 1968 m. Nelsono ežerų nacionalinio parko teritorijoje.Po žiurkių invazijos į paskutinę Stuarto porūšio tvirtovę, Big South Cape Island, Naujosios Zelandijos konservavimo tarnyba atliko nepaprastą paukščių gelbėjimo operaciją, pervežusi šešis asmenis į be graužikų Kaimohu salą. Deja, nedidelė paukščių populiacija negalėjo įsitvirtinti naujoje vietoje: 1972 m. Stebėdama krūmų poras, šios rūšies paukščiai nebebuvo matomi.

Krūmo Naujosios Zelandijos valas (Xenicus longipes) Nuotrauka © Don Merton iš nzbirdsonline.org.nz

Dar trys santykinai didelės (iki 30-50 g) šeimos rūšys galėtų išgyventi tik iki to laiko, kai maorių gyventojai kolonizavo Naujosios Zelandijos salas. Tai yra Naujosios Zelandijos ilgalaikis bilietas (Dendroscansor decurvirostris), taip pat dvi rūšys didelių pusių, kurios iki šiol tapo nepriklausoma gentis Pachylpichas – Šiaurės (Xenicus jagmi) ir pietų (X. Yaldwyni) Subfosiliniai šių paukščių liekanos rodo, kad jie yra ryškesni prisitaikant prie antžeminio gyvenimo būdo ir visiškai arba beveik visiškai atsisakę skrydžio. Galbūt tai buvo šios rūšies išnykimo priežastis: maždaug 1280 m. AD, maorių giminaičiai ir jų nepageidaujami palydovai, polineziečių mažos žiurkės, kolonizavo Naująją Zelandiją (Rattus exulans)Labai mažai tikėtina, kad maža erozija sukelia didžiulį gastronominį susidomėjimą tiems žmonėms, kurie norėjo didesnio žaidimo, pvz., Skrydžio be stručio tipo moos (Dinornithiformes) išnyko per ateinančius kelis šimtmečius. Tačiau žiurkėms, smulkieji paukščiai ir jų lizdai tapo pageidautina ir lengva grobio, nes milijonus metų išsivysčiusios izoliuotoje jos nesukūrė jokių apsaugos priemonių nuo sausumos žinduolių. Pirmieji Europos kolonistrai Naujojoje Zelandijoje nerado nei ilgosios, nei didelės kojos.

Paskutinė, septintoji šeimos rūšis yra žinomas Stefeno krūmo ragas (Traversija lyalli), gyvenantis mažytoje Stevenso (arba Stephens) saloje Kuko sąsiauryje tarp Šiaurės ir Pietų salų. Šio paukščio išnykimo legenda yra plačiai žinoma (žr. "Katė", kuri sunaikino visą paukščių rūšį). Tačiau iš tiesų ši istorija yra šiek tiek sudėtingesnė, tačiau, deja, ne mažiau tragiška. Archeologiniai radiniai puikiai nurodo, kad iki maorių rūšies gyvenimo laiko abiejose pagrindinėse salyno salose buvo įprasta. Dėl polinezijos žiurkių invazijos visur buvo išnykęs šis paukštis, išskyrus vienintelę salą, kurioje žudantys graužikai negalėjo prasiskverbti.Tačiau su Stevenso pirmųjų kolonistų Europoje atsiradimu saloje gyveno kiti grobuoniški žmonės – katės. 1894 m. Vasarą pirmasis neseniai pastatyto švyturio Davido Lyellio laikytojo katė pradėjo atnešti savininkui "trofėjus", kuriame greitai pripažino kažką įdomų mokslui, o paskui perdavė skerdeną vietiniam natūralistui Walteriui Bulleriui.

Moteriškos Sterens Wren (Traversija lyalli) Nuotrauka © Colin Miskelly iš nzbirdsonline.org.nz

Deja, retuose paukščiuose, Tibbles – tai buvo katės pavadinimas – neveikė vieni. Senieji pirmųjų Stevenso gyventojų dokumentai rodo, kad tos pačios 1894 m. Vasario mėn. Saloje buvo paleista bent viena nėščia katė, kuri aiškiai sugebėjo išgyventi ir sėkmingai auginti palikuonis. Praėjus keleriems metams, sala buvo tiesiog užkasusi svetimų plėšrūnų: naujasis švyturys Robertas Katkartas pranešė savo rankoje, kad vien tik 1899 m. Sunaikino daugiau nei šimtą laukinių kačių! Tačiau mažas, praktiškai nesugebėjimas paukščiai skraidyti buvo pakankamas mažesnėms furry žudikų koncentracijai: naujausia informacija apie susitikimą su šia šeima buvo 1895 m. Rugpjūčio mėn.Vėliau Stevens, beje, prarado tiek kačių, kurias 1925 m. Sąmoningai sunaikino vietinės tarnybos gamtos ištekliams apsaugoti, tiek ir paskutiniai pirminiai miškai, kurie sumažėjo iki vietos gyventojų poreikių.

Apatinėje eilutėje mes turime šią nuotrauką. Šeimos paukščių, endeminių salos salynas, metu dviejų žmogaus ir sinantropinių žinduolių rūšių bangų sumažėjo iki dviejų rūšių, iš kurių viena yra pažeidžiamoje padėtyje. Kai kuriais atvejais jų buveinė buvo sunaikinta, kitose šalyse ji patyrė reikšmingą antropogeninę transformaciją ir be investavimo rimtų jėgų ir materialinių išteklių negalima atkurti iš pradžių. Šiuolaikinės Naujosios Zelandijos aplinkosaugos teisės aktai yra vieni iš griežčiausių pasaulyje, tačiau didelė šalies specializuotų organizacijų išteklių dalis skirta ištaisyti ankstesnių kartų klaidas. Vienas jų labiausiai naikinančių yra daugelio rūšių, anksčiau nesusijusi su archipelago, įvedimas. Tokia pati problema yra pagrindinė daugelio kitų atogrąžų ir subtropinių salų, kurios vis dar yra prieglaudos neišnešiojančios floros ir faunos liekanų, kovojančių už išlikimą su ateivių įsibrovėlių miniais.

Nuotraukoje – uolus Naujosios Zelandijos raganas (Xenicus gilviventris)Nuotrauka: © Robin Bush iš nzgeo.com

Pavelas Смирнов


Like this post? Please share to your friends:
Parašykite komentarą

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: